100 % uforpligtende og omkostningsfrit for dig

Få tilbud på kælderisolering

  • 1
    Beskriv dit behov
    Ved hjælp af en enkel formular, fortæller du kort, hvad du er ude efter.
  • 2
    Få tilbud fra flere isoleringsselskaber
    Jo flere, du sammenligner, desto lettere finder du det bedste tilbud
  • 3
    Vælg det bedste tilbud
    Vælg den aftale, som passer dig bedst, til lavest mulige pris
isolering energioptimering

Modtag tilbud på kælderisolering som du kan sammenligne

Tjek om du også kan spare penge på ny kælderisolering tilpasset dit behov. Udfyld formularen og modtag tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.

Tjenesten er gratis og uforpligtende!
  • 1
    Beskriv dit behov
    Ved hjælp af en enkel formular, fortæller du kort, hvad du er ude efter.
  • 2
    Få tilbud fra flere isoleringsselskaber
    Jo flere, du sammenligner, desto lettere finder du det bedste tilbud
  • 3
    Vælg det bedste tilbud
    Vælg den aftale, som passer dig bedst, til lavest mulige pris
Tjenestetorvet har formidlet mere end
350.000
kvalitets tilbud
- over hele landet!

God service, er svært tilfreds. Let at bruge, gode tilbagemeldinger og tips.

Ida Haus

Det koster ikke at benytte servicen, derimod sparer du penge.

Kjetil Sanstøl

Alt der er værd at vide om kælderisolering

Kælderisolering er en af de mest oversete aspekter af hjemmets isolering, men det kan have stor betydning for både komforten og energieffektiviteten i dit hjem. En godt isoleret kælder kan hjælpe med at holde varmen inde i huset om vinteren og kan reducere varmetab i de varme måneder. 

Udover at forbedre energieffektiviteten, kan en ordentlig kælderisolering også hjælpe med at med at forhindre skimmelvækst og fugtproblemer i kælderen. Og en fugtig og kold kælder er noget, som kan skræmme de fleste boligejere. Fugt kan give skimmelsvamp, og en uisoleret kælder er ofte anledning til et dyrt og stort varmetab i resten af boligen. Isoleres den korrekt, er den til gengæld en unik mulighed for gode ekstra kvadratmeter i boligen.

Hvis du overvejer at forbedre dit hjem på en nem og effektiv måde, er kælderisolering altså et godt sted at starte.

Derfor har vi herunder samlet alt der er værd at vide om kælderisolering. Du kan bl.a. blive klogere på de forskellige fordele, hvilke typer kælderisolering der findes, hvad det koster og hvordan du finder det skarpeste tilbud på isolering af din kælder.

Spar penge og energi - og gør dit hjem mere behageligt - med kælderisolering. Kom i gang i dag!

Fordele ved at isolere sin kælder

Når det kommer til at isolere sin kælder, er der en masse fordele ved at gøre det. Ikke kun vil det give dig en mere behagelig temperatur og et bedre indeklima, det kan også reducere dine energiomkostninger og øge værdien af dit hjem. 

I dette afsnit vil vi uddybe disse fordele og give dig flere grunde til, hvorfor kælderisolering kan være en god investering for dit hjem.

  • Spar penge på varmeregningen

Når man isolerer sin kælder, kan man opnå en markant reduktion i varmetabet fra huset. Det skyldes, at kælderen ofte er det område i huset, der er mest udsat for kulde og fugt. Ved at isolere kælderen kan man derfor skabe et mere stabil og temperatur- og fugtniveau i huset, hvilket gør det nemmere at opvarme og vedligeholde en behagelig temperatur. Som en direkte konsekvens vil dette også resultere i en lavere energiregning, da man ikke længere behøver at bruge så meget energi på at opvarme huset.
 

  • Få bedre indeklima i kælderen

At isolere kælderen kan også forbedre indeklimaet, da det mindsker risikoen for fugt og skimmel. Fugt og skimmel kan føre til dårlig luftkvalitet, hvilket kan have negative konsekvenser for helbredet, især for personer med astma eller allergi.
 

  • Forebyg råd og svamp

En korrekt udført kælderisolering kan reducere risikoen for fugtproblemer og skimmelsvamp i kælderen. Isoleringen vil hjælpe med at holde temperaturen og luftfugtigheden mere stabil, hvilket kan forhindre kondensdannelse på kolde overflader. Kondensdannelse kan føre til fugtskader og skimmelsvamp, som både kan være skadelige for dit hjem og dit helbred.

  • Giv kælderen mere funktionalitet

Kælderisolering giver dig mulighed for at udnytte kælderrummet til mere praktisk brug. Med en ordentlig isolering kan du regulere temperaturen i kælderen, hvilket gør det mere behageligt at opholde sig der. Du kan derfor anvende kælderen til opbevaring af ting som kræver en mere stabil temperatur, eller som ekstra beboelsesrum - f.eks. et ekstra soveværelse eller et hobbyrum.
 

  • Slut med kolde gulve i stueetagen

At isolere kælderen kan også hjælpe med at undgå kolde gulve i stueetagen. Dette skyldes, at isoleringen skaber en barriere mellem det kolde jord under kældergulvet og dit hjem. Ved at reducere kulden fra jorden, kan du forbedre temperaturen i din bolig og gøre det mere behageligt at gå rundt på gulvet.
 

  • Øg værdien af dit hus

Isolering af kælderen kan også bidrage til at øge værdien af dit hjem, hvilket er relevant hvis du har planer om at sælge det i fremtiden. Potentielle købere vil værdsætte en godt isoleret kælder, da det kan betyde lavere opvarmningsomkostninger og en mere behagelig temperatur i hjemmet. En velisoleret kælder kan også give køberen mulighed for at udnytte kælderen til mere praktisk brug, som f.eks. ekstra opbevaringsplads eller endda som ekstra beboelses-plads.

Hvordan ved jeg om min kælder trænger til isolering?

Er du i tvivl om, hvorvidt din kælder trænger til isolering? Du kan selvfølgelig altid rådføre dig med en fagmand, så du kan få et helt klart og korrekt svar på, hvorvidt kælderisolering er en god idé i din bolig. Men til en start, er der også et par faktorer du selv kan tjekke, som kan givet dig et hint om, hvorvidt en kælderisolering kan være løsningen på dine problemer.

Som tommelfingerregel kan du regne med, at din kælder trænger til isolering, hvis følgende faktorer gør sig gældende for dig.

  • Dit hus er bygget før 1999

Hvis dit hus er bygget efter 1999, er der typisk ingen grund til at tænke på isolering af kælderen. Det skyldes nemlig, at der pr september 1998 blev introduceret energikrav til omfanget af isolering i Bygningsreglementet. Det vil sige, at alle huse bygget derefter lever op til disse krav. Så dit hus fra før 1999, og oplever du, at der trænger fugt ind i kælderen, vil isolering af kælderen være på sin plads.

  • Kælderen mangler grundig efterisolering

Hvis din bolig skal holde sig indenfor bygningsreglementets krav om isolering til kælderydervæggen, skal der minimum være 125 mm isolering i væggen i en uopvarmet kælder, mens en opvarmet kælder kræver minimum 200 mm isolering i væggen. Har din kælderydervæg ikke denne grad af isolering, vil det være en god idé at supplere med ekstra isolering. På huset tegninger bør det fremgå, hvorvidt kælderens ydervægge er isoleret. Vær dog også opmærksom på, at der godt kan være forskel på det virkelige billede og det som fremgår af tegningerne. Så er du i tvivl, bør du kontakte en fagmand.
 

  • Kælderydervægge er utætte og/eller i dårlig stand

Det er forbundet med varmetab og øget risiko for fugt i kælderen, hvis kælderydervæggene er utætte og/eller i dårlig stand. Hvis dette er tilfældet i din kælder, bør du derfor kraftigt overveje isolering af kælderen. Derudover skal det også nævnes, at hvis du oplever revner i kælderydervæggen eller gulvet, vil radon - som kan være sundhedsskadeligt - kunne trænge ind i boligen.

Hvordan foregår isolering af kælder?

Hvordan du skal isolere din kælder, afhænger helt af, hvad du skal bruge den til. Ønsker du at bruge den til opbevaring? Til beboelse? Eller blot til hjemsted for varmepumpen eller gasfyret?

Hvis din kælder blot skal bruges til at opbevare ting, der vel at mærke ikke kan tage skade af fugt, behøver du ikke nødvendigvis at kaste dig ud i det store, dyre isoleringsprojekt. Du bør dog overveje følgende: Siver den kolde luft fra kælderen op i stueetagen, vil det være en god ide at isolere kælderloftet eller gulvet oven på. Kælderen vil herefter blive koldere, og derfor er det endnu vigtigere at sikre en tilstrækkelig ventilation for at forhindre fugt.

Ved isolering af kælderloft, skal dampspærre etableres. Herefter er korrekt ventilation af kælder endnu vigtigere for at undgå fugtproblemer.

Ønsker du at isolere din kælder, er der grundlæggende set fire forskellige måder du kan vælge at gøre det på.
 

  1. Indvendig isolering af kælderen

  2. Udvendig isolering af kælderen

  3. Isolering af kældergulv

  4. Isolering af kælderloft

Indvendig isolering af kælderen

Hvis du ønsker at bruge kælderen til beboelse, er der to muligheder. Den ene hedder indvendig isolering, hvor vægge og gulve isoleres. Det er en forholdsvis billig løsning, men ikke en, som vi kan anbefale. Det skyldes, at der er stor risiko for problemer med fugt og skimmelsvampe. Er der ikke etableret en radonspærre, er der i øvrigt risiko for forhøjede mængder af den sundhedsskadelige radioaktive gas radon.

Vælger du alligevel at gå med en indvendig isolering, bør den samlede isoleringstykkelse være mellem 50 og 75 mm, uanset om kældervæggen er lavet af beton, letklinkerbeton eller mursten. Du bør under alle omstændigheder undgå alle former for organisk materiale i kælderen - f.eks. træ - da det kan tiltrække fugt. Skabe og andre møbler bør ikke stilles op af kældervæggene, da det øger risikoen for skimmelsvamp.

Indvendig isolering af kælder bør altid suppleres med udvendig isolering for at undgå fugtproblemer.

Udvendig isolering af kælderen

Hvis du ønsker en kælder med et indeklima, der er på højde med husets øvrige rum, skal kælderen isoleres udefra. Det er omfattende og tidskrævende, og det er derfor en stor post i budgettet. Det er ikke et gør-det-selv projekt, da man risikerer at skade husets fundament under udgravningen, hvis man ikke gør det korrekt. 

En udvendig kælderisolering kræver følgende:
 

  • For at isolere kælderen udefra, kræver det, at kældermuren graves fri hele vejen rundt om huset. Det er vigtigt at gøre det i etaper, så der ikke kommer skader på husets fundament. Der kan desuden være behov for at afstive kælderydervæggene undervejs for at forhindre udskridning.
     

  • Der må aldrig graves dybere end selve kældervæggens fundament, men samtidig bør isoleringen udføres til så stor en dybde som muligt, for at undgå kuldebroer. Hvis selve dækket over kælderen er af beton, skal efterisoleringen føres et stykke over sokkelniveau - også for at begrænse kuldebroer.
     

  • Inden efterisoleringen skal kælderydervæggen rengøres, så fladen er plan og i god kontakt med isoleringsmaterialet. Er der huller og utætheder, skal de repareres med mørtel.
     

  • Før væggene er helt klar til efterisoleringen, skal de rengøres, så der opnås en plan flade, som sikrer god kontakt til efterisoleringsmaterialet. Huller og utætheder repareres med mørtel.

Hvis ikke huset allerede har et omfangsdræn, bør det etableres i forbindelse med efterisoleringen udefra. Omfangsdrænet har den vigtige opgave at lede regnvand og grundvand væk fra huset - så kældervæggen holdes tør ude fra. Det er vigtigt, at du får en autoriseret kloakmester eller entreprenør til at udføre opgaven, da der er mange hensyn at tage. Drænledningen skal eksempelvis have en diameter på 70 mm og et fald på mindst 3 procent. Derover skal den have et filter som fx sten, grus eller fiberdug.

Husk korrekt ventilation for at undgå fugtproblemer

Og så er det yderst vigtigt, at den indvendige kældervæg ikke isoleres for tæt, da det kan give risiko for fugt og dårligt indeklima. I stedet skal det have en såkaldt diffusionsåben overfladebehandling - det giver fugt mulighed for at fordampe. Og så er det helt afgørende, at du sørger for en god udluftning i kælderen for at forhindre fugt og mindske mængden af radon-gas.

Dernæst må du væbne dig med tålmodighed. En fugtig kældervæg kan nemlig tage år om at udtørre efter at være blevet korrekt isoleret.

Det er dyrt og omfattende at isolere en kælder ude fra. Men resultatet er også derefter.

Isolering af kældergulv

Isolering af dit kældergulv kan også være en god idé, hvis du enten skal i gang med øvrig isolering i kælderen, eller allerede har godt isolerede ydervægge. Det er altså ikke en løsning, som kan stå alene.

Men hvis du gerne vil forbedre indeklimaet i din kælder, er isolering dit kældergulv en god idé. Som en tommelfingerregel bør du efterisolere dit kældergulv, hvis det har mindre end 100 mm isolering - og så skal du altså kun gøre det, hvis væggene enten allerede er godt isolerede eller skal efterisoleres.

Det er en stor opgave at gå i gang med isolering af sit kældergulv. Gulvet skal brydes op, og de el- og vand-installationer, der allerede findes, skal tages op. Dernæst skal gulvet tages ud, så der er plads til isolering og eventuelt etableres mere loftshøjde. Du kan også risikere at skulle understøbe selve fundamentet, inden du kan gå i gang med at etablere det nye kældergulv.

Når du skal isolere dit kældergulv, skal du leve op til de krav, der står i Bygningsreglementet, BR18: Kældergulvet skal opfylde et U-værdi-krav på 0,10 W/m²K. Det svarer til ca. 275 mm mineraluld, 225 mm mineraluld eller 200 mm letklinker. Skal isoleringen leve op til lavenergi, skal der lægges ca 300 mm trykfast isolering inden betonlaget.

Når du vælger den sidste del af kældergulvet, bør du gå efter uorganisk materiale. Det vil sige f.eks. klinker eller beton, men ikke træ eller lignende organiske materialer.
 

Du bør også lægge en radonspærre, når du alligevel er i gang med at renovere gulvet. Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden, og som siver op i boligen. Er der ikke tilstrækkeligt med udluftning og en radonspærre, kan niveauet blive over, hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler. Af den grund, anbefales det som udgangspunkt ikke at tilbringe alt for meget tid i en kælder, der ikke er radonsikret, da det kan være skadeligt for helbredet.

Som du kan høre, kan det godt være en omfattende affære selv at stå for isoleringen af et kældergulv. Derfor anbefaler vi da også, at du får hjælp fra fagfolk, så du er helt sikker på, at alle dele af processen bliver håndteret korrekt og professionelt.

Isolering af kælderloft

Den fjerde mulighed er en lidt alternativ variant, som er til dig, som ikke ønsker at bruge kælderen til andet end opbevaring af genstande der kan tåle det kolde kælder-klima. I stedet for at isolere kælderen, kan du nemlig vælge at isolere etageadskillelsen mellem kælder og stue.

Det er nemlig væsentlig billigere end at opvarme hele kælderen, men du høster stadig nogle af fordelene fra en ‘traditionel’ kælderisolering. Du kan nemlig både få en lavere varmeregning og mindske fodkulden og gennemstræk med isolering af etageadskillelsen.

Det kræver dog som nævnt, at du ikke påtænker at bruge kælderen til andet end opbevaring, og samtidig er det også vigtigt, at kælderen er uopvarmet, før denne løsning skal give mening.

Hvad koster isolering af kælder (2023)

Prisen på isolering af en kælder kommer naturligvis an på nogle forskellige faktor. Dels er det selvfølgelig afgjort af, hvor omfattende projektet er, men geografisk placering og efterspørgsel kan også betyde noget for, hvor meget du skal betale for at få din kælder isoleret.

Herunder er nogle prisestimater på, hvor meget kælderisolering koster i 2023.

Indvendig isolering af kældervægge

Indvendig isolering af kældervægge anbefales som hovedregel ikke, da der er stor risiko for fugtskader og skimmelsvamp. Mange vælger dog alligevel at gå med denne løsning, da prisen kun er på omkring 10.000-25.000 kroner, hvilket er en brøkdel af prisen kontra en udvendig isolering. Vi mener dog ikke, at denne besparelse er værd at jagte, da løsningen i sig selv simpelthen ikke er god nok.

Udvendig efterisolering af kælderydervæg

En langt mere dyr løsning, men til gengæld også en langt bedre løsning, der giver dig en helt tør kælder på lang sigt, giver et godt indeklima og kan være med til at hæve prisen på din bolig, er den udvendige isolering af kælderydervæggen.
 

Inklusive udgravning, dræn, arbejdsløn mm, skal du regne med en pris på 4.000-10.000 kr. per løbende meter. Som minimum koster en udvendig isolering 150.000 kroner, men oftere ender prisen på 500.000 kroner. 

Prisen afhænger af flere faktorer:
 

  • Hvor i landet, du befinder dig - jo nærmere hovedstaden, jo dyrere er priserne som udgangspunkt.

  • Hvor dybt du skal grave. Hvis det er en høj kælder, skal du muligvis kun 1,25 meter ned. Modsat en standard kælder, hvor du skal grave 2,5 meter ned.

  • Hvordan grundforholdene er.

Isolering af kældergulv

Prisen på isolering af et kældergulv afhænger blandt andet af, hvor meget der skal graves ud, hvordan el- og vandrørs-installationerne ser ud, samt hvorvidt du vil have gulvvarme, mm. Men som udgangspunkt skal du regne med 4.000 - 6.000 kroner per kubikmeter.

Isolering af etageadskillelse mellem kælder og stueetage

Isolering af etageadskillelsen er en relativt billig investering. Prisen afhænger af flere faktorer, men regn med godt 100-200 kroner pr m2. For isolering af 50 m2 skal du altså af med ca. 5.000-10.000 kroner.

Priseksempel på hus med omfang på 50 meter - gravedybde 2 meter:

Udgravning, omfangsdræn og isolering af kælderydervæggene: I alt 360.000 kroner - 410.000 kroner.

Få det bedste tilbud på kælderisolering gennem TjenesteTorvet

Ønsker du kælderisolering i dit hus, kan vi hos TjenesteTorvet hjælpe dig med at skaffe det bedste tilbud. Ved at udfylde vores simple formular her på siden, vil du dernæst modtage forskellige tilbud på din kælderisolerings-opgave fra forskellige firmaer. Det er selvfølgelig helt gratis og uforpligtende at benytte sig af vores service,og kan være en hurtig og nem vej til en skarp pris.

Som en ekstra bonus ved at benytte TjenesteTorvet til at indhente tilbud, er der god chance for at få en endnu skarpere pris, end du måske selv ville kunne have fået. For når du bruger vores formular, ved de forskellige firmaer, at de konkurrerer om at få dig som kunde. Derfor vil de også give dig den bedst mulige pris. 

Læs også om isolering af:

Modtag tilbud på kælderisolering som du kan sammenligne

Tjek om du også kan spare penge på ny kælderisolering tilpasset dit behov. Udfyld formularen og modtag tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.