Hjemmelader
8 min læsetid
Sidst opdateret: 13 oktober 2023

Ladekabler til elbiler: Sådan vælger du det rette

Selvom det er en selvfølge, at du skal bruge et ladekabel til at oplade din elbil, er det ikke sikkert, at der følger et ladekabel med, når du køber din elbil. Og hvis der gør, er det ikke sikkert, at længden passer til at kunne lade bilen derhjemme.
Få de bedste priser på hjemmelader nu

Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Tjenesten er gratis og uforpligtende!

Derfor er du i de fleste tilfælde nødt til at investere i et ladekabel selv. 

Men hvordan vælger man det rette ladekabel til sin elbil? Der findes allerede en række forskellige standarder, og det kan være svært at vide, hvilket ladekabel der passer til din elbil, og hvilken type ladekabler der giver den mest effektive opladning.

I dette indlæg vil vi prøve give dig et overblik over de forskellige, vigtige aspekter, når du skal vælge ladekabel, så du kan finde det ladekabel, der passer til din elbil.

Når det rette ladekabel skal vælges, skal du primært kigge på disse faktorer:

  • Type af ladekabel

  • Stiktype

  • Opladningseffekt

  • Kabellængde

  • Kablets kvalitet

4 typer af ladekabler

Ladekabler kan overordnet set inddeles i forskellige typer, som også kaldes ‘modes’.

Der er fire forskellige, som kort og godt kaldes for:

  • Mode 1

  • Mode 2

  • Mode 3

  • Mode 4 

Mode 1- og mode 2-ladekabler er ladekabler, som er beregnet til at forbinde elbilen med en almindelig stikkontakt, hvor mode 3- og mode 4-ladekabler er de ladekabler, som bruges til at forbinde elbilen med en ladeboks.

Mode 1

Mode 1-ladekabler er forældede og anvendes ikke længere.

Mode 2

Mode 2-ladekabler er det standardudstyr, der følger med de fleste elektriske køretøjer som en nødløsning til opladning. Det kaldes også for en ‘mormorlader’. De er udstyret med et almindeligt stik til en standard stikkontakt i den ene ende, et Type 1- eller Type 2-stik i den anden ende og en ICCB-styreboks (In Cable Control Box) på midten. 

Mens disse ladekabler kan være praktiske i nødsituationer, er det vigtigt at huske, at de ikke er beregnet til daglig brug. Dels vil bilen oplade ganske langsomt, men du vil også risikere at beskadige dine el-installationer, hvis de ikke er gearet til opladning af en elbil. 

Så hvis du vil undgå risikoen for overophedning og beskadigelse af stikkontakten, er det bedst at investere i en dedikeret ladestander til dit elektriske køretøj og dermed vælge en anden type ladekabel.

Mode 3

Mode 3-ladekabel er det oplagte valg til hurtig opladning af elbiler og er designet til at forbinde bilen med en ladeboks - enten derhjemme eller på offentlige ladestandere. Ligesom mode 2-ladekabler har mode 3-ladekabler en kontrolenhed, men de kan også kommunikere med både bil og ladestation for at maksimere strømoverførslen.

Med en kapacitet på op til 22 kW kan mode 3-ladekabler levere en ekstremt hurtig opladning, så længe både bil og ladestation er kompatible. Og med den automatiske strømoptimering i kontrolenheden behøver du ikke bekymre dig om overbelastning eller beskadigelse af bilen, når du tilslutter et mode 3-ladekabel.

Mode 4

Mode 4-systemet anvendes til lynopladere, der er placeret langs vejen, og er designet til at give en ekstra hurtig opladning til elbiler. Det unikke ved mode 4 er, at der ikke er nogen separate kabler, da de er fastgjort til ladestandere. Mode 4-kabler kan levere op til 350 kW og oplade batterier op til 80% på under 30 minutter, hvilket gør det muligt for elbilister at tage lange ture og oplade hurtigt på farten.

Stiktyper

Udover valg af det korrekte ladekabel er det også vigtigt at have styr på de forskellige stik, der anvendes til opladning af elbilen. Desværre er der endnu ikke opnået enighed mellem alle elbilproducenter om en fælles standard for opladning. 

Dog er CCS på vej til at blive den førende standard i Europa. I praksis findes der i dag to forskellige systemer, som kan være mere eller mindre kompatible med hinanden. Hvilken type tilslutningsstik, der er på elbilen, påvirker også, hvor hurtigt bilen kan oplades.

Type 2-stik

Type 2-stikket er en yderst alsidig stiktype, der understøtter både jævn- og vekselstrøm, og kan både anvendes i 1-faset og 3-faset strømforsyning. Den relativt lille størrelse gør den praktisk og nem at håndtere. Stikket har syv forbindelser, hvoraf tre er faseledere, én er nulleder, og én er jordforbindelse. De to sidste forbindelser bruges til kommunikation mellem bilen og ladepunktet, når der tilsluttes et mode 2- eller mode 3-ladekabel.

Type 2-stikket er specificeret til at kunne håndtere op til 500 V AC og 63 A i en 3-faset strømforsyning, eller op til 70 A i en 1-faset strømforsyning. AC-opladning over 7 kW med type 2-stikket er baseret på 3-faset vekselstrøm. 

Stikket kan også bruges til jævnstrøm (DC) på op til 500 V og 140 A, afhængigt af strømstyrken, ved at bruge flere faseledere og nulledere.

CCS-stik

CCS-stikket er en videreudvikling af det almindelige type 2-stik, som er specielt designet til jævnstrøm (DC) opladning.

CCS står for "Combo Charging System" og er udviklet som en global standard for elbilopladning. Det er et forsøg på at harmonisere opladning verden over og kombinere både vekselstrøm (AC) og jævnstrøm (DC) i samme stik. CCS-kontakten kan håndtere op til 350 kW DC-opladning, hvilket gør det muligt at oplade elbiler på kort tid ved hurtigladestationer, der understøtter CCS-teknologien.

Opladningseffekt

Når det kommer til at vælge det rigtige ladekabel til din elbil, er det vigtigt at have in mente, at forskellige ladekabler også har forskellige opladningseffekter, som kan påvirke hastigheden af din opladning. Disse opladningseffekter bestemmes af flere faktorer, herunder strømkilden, antallet af faser, og selvfølgelig kablets kapacitet.

Det er vigtigt at huske på, at ladekablet alene ikke bestemmer opladningshastigheden, da det også afhænger af, hvor mange kW bilen kan håndtere. Men mange ladekabler har dog mulighed for at kommunikere med både bilen og ladestationen for at sikre optimal strømoverførsel, selv hvis du vælger et kabel med en højere opladningseffekt.

For nye elbilsejere er det netop typisk noget af en udfordring at få valgt det ladekabel, som giver den helt optimale opladning. Her er det altså en super vigtig faktor at have styr bilens indbyggede oplader-kapacitet, som kan variere meget afhængigt af mærke, model og årgang.

Det er derfor afgørende at undersøge, hvilken maksimal opladningseffekt bilen kan håndtere, før du investerer i et ladekabel. Det kan være fristende at gå efter et kabel med højere opladningseffekt for at sikre en hurtigere opladning, men hvis bilens indbyggede oplader-kapacitet ikke matcher kablets kapacitet, vil du ikke opnå den ønskede hastighed. 

Derfor er det altid en god idé at undersøge bilens specifikationer og vælge et ladekabel, der matcher bilens opladningsbehov for at sikre optimal strømoverførsel og den hurtigst mulige opladning ved enhver ladestander.

Vælg den rigtige længde

Ladekabler til elbiler fås i forskellige længder, fra korte kabler på 4 meter til længere kabler på 10 meter eller mere. Valget af længde afhænger af din individuelle situation. 

Det kan være fristende per automatik at vælge et længere kabel, da det giver dig mere fleksibilitet. Så er du sikker på, at du ikke behøver at bekymre dig om, hvor langt der er mellem ladestanderen og bilen.

Men selvom det længere kabel kan være fristende, skal man huske på, at fleksibiliteten kommer med en pris. De længere kabler er nemlig typisk både tungere og mere besværlige at håndtere, ligesom de længere kabler også er dyrere end de kortere kabler. 

Det kan derfor være en god idé at vurdere dine specifikke behov, inden du køber et ladekabel. Hvis du ved, at du ofte parkerer tæt på ladestanderen, er et kortere kabel som regel tilstrækkeligt.

Overvej kablets kvalitet

Ligesom med så meget andet findes ladekabler til elbiler i varierende kvalitet. Vi synes, at det er vigtigt at vælge et kabel af høj kvalitet, da det er mere modstandsdygtigt over for den daglige brug, ligesom de er bedre i meget koldt vejr. Derudover er ladekabler af høj kvalitet lavet af super gode materialer og har stærkere beskyttelse, der sikrer lang levetid og pålidelighed.

Når du køber et ladekabel til din elbil, skal du også overveje faktorer som fleksibilitet i koldt vejr, vandtæthed og ergonomisk design. Et godt kabel skal forblive fleksibelt i ekstreme temperaturer, have en hætte for at beskytte mod vand og snavs og have et godt greb, så det er let at håndtere og bruge.

Og mange billigere ladekabler fejler på nogle af disse parametre, og har bare ikke de samme funktioner eller holdbarhed som kvalitetskabler. Selvom de kan være billigere, kan de føre til dårlig ydeevne, øget risiko for korrosion og dårlige forbindelser. Mange oplever eksempelvis også, at når det danske vejr viser sine koldeste sider, kan et billigt ladekabel blive meget stift og dermed sværere at håndtere.

Ved at investere i et kvalitetskabel kan du være sikker på, at du har et pålideligt og holdbart produkt, der passer til dine behov, og som fungerer upåklageligt, uanset hvordan vejret arter sig.

Husk også at tænke på tilbehør til ladekablerne

Selvom selve valget af det rigtige ladekabel til din elbil selvfølgelig er vigtigt, så er det også vigtigt at have det rigtige tilbehør til at opbevare og transportere kablet på en sikker og praktisk måde.

Hvis du har mulighed for at hænge kablet op på væggen i garagen eller skuret, kan du både beskytte det mod vand og snavs og sørge for, at det er sikkert placeret og ikke i vejen. Hvis du har brug for at transportere kablet med dig, kan en taske, der kan fastgøres i bilens bagagerum, hjælpe dig med at holde det organiseret og på plads under kørslen.

Derudover kan et ladekabel til en elbil også være en dyr investering, og derfor kan det også være et attraktivt mål for tyveri. En låsbar docking- og opbevaringsenhed kan hjælpe dig med at beskytte dit kabel mod tyveri og samtidig sørge for, at det ikke ligger på gulvet og er i vejen.

Når du har brug for at lade bilen op, kan du nemt tage kablet med dig, og når du er færdig med at oplade, kan du nemt og sikkert opbevare det igen. Herunder vil det også give mening at få et tilbud på en forsikring på dit ladekabel og tilbehør hertil.

Få de bedste priser på hjemmelader nu
Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard
INDHOLDSFORTEGNELSE

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Få de bedste priser på hjemmelader nu
Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.