Elpriser stiger fortsat- sådan sparer du op til 2500 kroner årligt
Tjek, om du kan spare penge på elregningen ved at skifte strømselskab, helt gratis og uforpligtende
Elpriserne stiger - og ifølge selskaberne kan det koste en almindelig familie i et parcelhus op til 5.000 kroner mere om året i el i gennemsnitligt forbrug.
Det er mange penge i et årsbudget - og har du ikke allerede undersøgt, hvor meget du betaler for din el-aftale, bør du nok gøre det nu. Vores gennemgang af otte af de større elselskaber herhjemme viser nemlig, at der er en del penge at spare på dit elforbrug, hvis du sidder med en af de dyrere elaftaler på markedet. Har du en fast el-aftale og bor du i hus, kan du spare mellem ca. 1150 kroner og 2550 kroner årligt på din elregning, hvis du dropper din dyre elaftale.
Hvorfor varierer elprisen?
Siden elmarkedet er blevet liberaliseret, har et stigende antal elselskaber kæmpet om kunderne. Hvordan de fastsætter prisen kommer helt an på selskabets forretningsførelse - ganske ligesom priserne varierer hos forsikringsselskaber, ejendomsmæglere og lignende. Det er altså i høj grad op til dig som forbruger at tjekke, at du ikke betaler for meget, når du køber el.
Det kræver lidt benarbejde, da du først og fremmest bør indhente forskellige tilbud. Vil du spare tiden på den del, kan du gøre det gratis og uforpligtende gennem Tjenestetorvet ved at udfylde vores formular her på siden. Så vil du blive kontaktet af elselskaber, som alle konkurrerer om at få dig som kunde ved at give dig den laveste elpris.
Der er dog også andre faktorer, der gør, at prisen på din elaftale ikke bare varierer mellem selskaberne - men at du også hos det enkelte selskab kan finde op til fire, eller endda seks produkter, som varierer i pris.
Prisen fastsættes blandt ud fra følgende faktorer:
- Har du en variabel pris eller en fast elpris? Den variable elpris vil oftest være den lavere elpris over tid. Mens der på den anden side er en vis tryghed i en fast elaftale, særlig når priserne pludselig stiger voldsomt.
- Binder du dig over en vis periode? Din aftale bliver ofte dyrere, hvis der ingen binding er på perioden. Uden binding kan du til hver en tid skifte over til et andet elselskab. Hos nogle selskaber kan du vælge forskellige bindingsperioder - fra 3 måneder og helt op til 3 år.
- Bor du øst eller vest for Storebælt? Prisen pr. kWh er gennemsnitligt 2-7 øre dyrere øst for Storebælt. Det skyldes, at Danmark er opdelt i to prisområder, fordi der kan opstå begrænsninger i den kabelforbindelse, der løber under Storebælt. Du kan læse mere om de to prisområder her.
- Nogle produkter indeholder også ekstra services, som for eksempel et årligt energitjek eller lignende tilbud.
Sammenlign elpriser - hvad koster el?
Vi har undersøgt markedet og fundet frem til den både den billigste og dyreste inden for henholdsvis en fast elpris og en variabel elpris. Vær opmærksom på, at de variable elaftaler er, netop, variable. De følger priserne på elbørsen fra dag til dag, så det er ikke sikkert, at prisen er den samme i dag som i morgen.
Vi har estimeret det årlige forbrug ud fra, hvor mange I er i familien, og om I bor i hus eller lejlighed. Derudover vil der selvfølgelig være forskel på den samlede elregning ud fra, hvor godt isoleret din bolig er, og hvor stort elforbrug I har, mm. Det er væsentlig at have disse overvejelser med, før du begynder at sammenligne elpriser.
Det estimerede årlige kWh-forbrug indeholder ikke forbrug af el til varmepumper eller elbil.
Ifølge Energistyrelsen bruger en enkelt person godt 1600 kWh om året i forbrug. Er der to personer i husstanden, vil man normalt ikke fordoble forbruget, da man er fælles om for eksempel tøjvask, køleskab og lignende.
Bor du i hus?
Her kan du se en oversigt over, hvad det koster dig i el, når du bor i hus. Vi har lavet en oversigt over både den faste elpris og den variable elpris ud fra din husstand, arealet af dit hus og et estimeret årligt kWh forbrug. Det estimerede årlige forbrug er et gennemsnit, så det kan selvfølgelig være, at dit forbrug kan være højere eller lavere. Vær desuden opmærksom på, at den variable elpris kun er et øjebliksbillede, da prisen følger elbørsen.
Bor du i lejlighed?
Bor du i lejlighed, kan du få et vejledende indblik i prisen på dit elforbrug i nedenstående tabeller. Du kan se forskellen på prisen, både det gælder den variable elpris og den faste elpris. Vær opmærksom på, at den variable elpris kun er et øjebliksbillede, da prisen svinger op og ned afhængigt af den nordiske elbørs: Nordpool.
Hvorfor stiger elprisen?
Priserne på el er steget meget bare over det seneste år - og ser ud til at stige endnu mere. Det er der flere årsager til:
-
Mindre vind og nedbør.
Mindre blæsevejr end normalt har gjort, at der ikke har været så stor en produktion af vindstrøm - ingen vind betyder tab af mange kWh. Derudover har der også været mindre nedbør end ellers, og det betyder, at de norske kraftværkers vandreservoirs har en historisk lav beholdning af vand.
- Priserne stiger på gas og kul
Priserne sættes også fra det, som kaldes et "marginalt anlæg". Det er det anlæg, der producerer den kWh, som lige præcis dækker vores forbrug. Anlægget bruger oftest kul eller gas, og da priserne her også er steget voldsomt, får det også betydning for elprisen. I 2021 er naturgas steget fra 18 euro per MWh til at koste 55 euro per MWh. Kulprisen er gået op fra rundt regnet 80 US Dollar person til cirka 180 US dollar per ton. Sidst, men ikke mindst er CO2-kvoternes pris fordoblet fra 30 til 60 euro per ton.
- Det internationale marked
Meget af den strøm, som produceres i Danmark, samt resten af Skandinavien, sælges og distribueres til andre områder i verden, hvor efterspørgslen er markant højere end herhjemme. Det betyder, at der er færre kWh tilgængelige til det danske marked - udbuddet falder, efterspørgslen stiger, og det samme gør prisen.
- Høj efterspørgsel
Efterspørglen på energi er høj, særligt efter at markedet er kommet i gang efter at have været sat lidt i stå af covid19-pandemien. Priser på råvarer er gået op - og det samme er energipriserne.
Fortsætter elpriserne med at stige?
Spørger man interesseorganisationen Dansk Energi er det korte svar: ja. Frem mod 2030 vil efterspørgslen på el stige samtidig med, at kulkraftværkerne udfases. Det vil alt andet lige få priserne på el til at stige.
Eksperterne vurderer dog, at priserne vil falde igen på den anden side af 2030 i takt med, at den grønne omstilling tager fart, teknologien udvikler sig og grøn strøm bliver mere tilgængelig.
Om det holder stik, afhænger dog af, om vi får sat gang i den grønne omstilling. Lykkes det, vil vi se, at priserne falder samtidig med, at sol- og vind-energi falder i pris. Lykkes vi ikke med den grønne omstilling, udskyder vi blot prisstigningen. Den vil nemlig komme uanset, efterhånden som EU udfaser de fossile kraftværker.
Hvad består elprisen af? Forstå din regning
Den del af din elregning, som går til elselskaberne er reelt meget lille - faktisk går kun 12 procent til at betale for den rene el, resten af beløbet er afgifter til staten, abonnement mm. Når du sammenligner elpriser, er det altså kun en lille del af den samlede pris, som der vil være en forskel på. Eller sagt med andre ord:
Når et elselskab lokker med besparelser, er de kun herrer over 12 procent af prisen. Afgifter og lignende bestemmes af staten.
Fordelingen ser således ud:
Få meget strøm for pengene - din genvej til billige elpriser
Vil du have flere gode råd til, hvordan du sparer på elregningen?
Så læs vores 10 tips til at spare på strømmen i hjemmet.
Få flere tilbud uforpligtende og gratis
-
Beskriv dit behovBeskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
-
Få tilbud fra flere selskaberJo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
-
Vælg det bedste tilbudVælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris